A csapvíz is lehet jó ízű és egészséges?!

Azt bizonyára sokan tapasztalták már, hogy a csapvíz nem mindig jó ízű és gyakran a szaga sem jó. A csapvíz gyakran tartalmaz olyan oldott anyagokat, melyek ártalmasak lehetnek az egészségre. Ilyen vegyületek keletkeznek a víz klórozásakor, de a környezet elszennyeződése következtében növényvédő szerek, gyógyszer maradékok és más nehezen lebomló szerves anyagok kerülnek be a vízbázisba. A vízművek nagy része nincs felkészülve ezeknek a vegyületeknek az eltávolítására, ezért átjutnak a víztisztító rendszerükön és a vízcső hálózaton keresztül a megjelennek a csapvízünkben.

A vízhálózatban azonban legtöbbször egy nyálkás bevonat képződik, melyet biofilmnek hívunk. Ebben könnyen elszaporodnak a vírusok, baktériumok és más élő szervezetek, melyek között betegséget okozó „patogének” is vannak. A vízművek ezek ellen úgy védekezik, hogy jól megklórozza a vizet. A klór hatására rendkívül büdössé és rossz ízűvé válik a víz, bizonyos baktériumokra pedig nem is hatásos az alkalmazott klórszint. Mindezek miatt a csapvíz fogyasztása bizonyos mértékű egészségügyi kockázatot jelent.

E kockázatok jelentősen csökkenthetők ha az étkezésre használt vizet fogyasztási ponton kezeljük. A Pentair-Filtrix és a Spectrum víztisztító rendszerei két lépcsőt alkalmaznak.

Az első lépcső az aktívszenes adszorpció. Az aktív szén alkalmas technológiával előállított szénadszorbens. Ez az anyag a nagy fajlagos felülete (1kávéskanálnyi mennyiség felülete megegyezik egy futballpálya területével) révén megköti azokat a mikro- szennyezőket, melyek egészségügyi kockázatot jelentenek (klórozott vegyületek, növényvédő szer-, gyógyszermaradékok). De jelentősen javítja a víz ízét és szagát is. A termékeinkben használt aktívszén jó hatásfokkal távolítja el a nehézfémeket (pl. ólom) is.

A második lépcsőt a membránszűrés jelenti. Ez a szűrőanyag olyan csövecskékből áll, amelyek felületén apró pórusok milliói vannak. Ezeken a vírusok, baktériumok és más mikroszkopikus szervezetek nem jutnak át, de a szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat átengedik. Ilyen membránokat tartalmaznak az Egészségügyi zuhany és csap szűrőink, és ilyen van a NATO katonák túlélő készletében levő FilterPen-ben is, melynek polgári változatát most már a Jó Ivóvíz Kft. forgalmazza.