Gyakran felmerülő kérdések

Miért kell a fogyasztási ponton tisztítani a csapvizet?

A nyugati világban a csapvíz általában megfelel a minőségi előírásoknak. Teljes biztonsággal mégsem zárható ki az, hogy a csapvízben olyan élő szervezetek, mérgező anyagok fordulnak elő, melyek betegséget okozhatnak. Például rendkívüli szennyeződés során olyan mikroorganizmusok kerülhetnek a vízbe, mint a rotavírus, E.coli vagy Cryptosporidium. A csapvíz kis mennyiségben tartalmazhat olyan vegyületeket is, mint a gyógyszermaradékok és hormonok. Ezeket a vegyületeket a vízművekben szokásosan alkalmazott víztisztítási technikákkal nem lehet eltávolítani. A baktériumok még jó minőségű vízben is el tudnak szaporodni. Ez nagyon könnyen megtörténhet akkor, ha a víz hosszabb ideig áll, például olyan víz hűtőben, melyet nem használunk túl gyakran, vagy a házi vízvezetékben, ha a lakók hosszabb időre elutaznak.

A másik legáltalánosabb szennyező forrás, maga a vízvezeték hálózat, amelynek belső felületén mindig található biofilm, amiben feldúsulhatnak a szennyezők. Innen később az ivóvízbe kerülnek. Ha ez a hálózat elöregedett, szennyeződést okozhatnak a bekövetkező csőtörések. Sok esetben nehézfémeket találunk a csapvízben a csőhálózat és a házi vízvezetékek kiépítése során használt anyagok beoldódása következtében. Nagy koncentrációban az olyan nehézfémek, mint az ólom és a réz egészségre ártalmasak lehetnek, és professzionális víztisztítókra lehet szükség.

Miért kell a Pentair-Filtrix szűrőket választanom?

Három komoly érv szól a Pentair-Filtrix szűrők (termékek) használata mellett, ezek: Ezek a termékek garantáltan biztonságos vizet szolgáltatnak, a szűrő maga jelzi, ha cserélni kell, és ez nagyon egyszerűen elvégezhető. Alább rövid magyarázatot adunk mindhárom ponttal kapcsolatban.

Garantált biztonság

A Norit a nagyméretű víztisztító rendszerek piacvezető cége. A Pentair-Filtrix szűrők az első olyan berendezések, amelyekben a nagy vízművekben kifejlesztett membrán technológiát alkalmazzák a végponti víztisztításban (PUO). Amikor a csapvíz átfolyik a Pentair-Filtrix szűrőkön, mielőtt felhasználnák a csapvizet, a készülék eltávolítja a vírusokat, a baktériumokat, a klórt, a gyógyszer maradékokat és a nehézfémeket. Ennek következtében a garantáljuk az ön ivóvizének a lehető legmagasabb mértékű biztonságát.

A szűrő maga jelzi a csere szükségességét ( hibajelző mechanizmus)

Egy membrán technológiával felszerelt Pentair-Filtrix patron mindig jó időpontban lesz cserélve, mivel a kimerüléskor a szűrőn való vízátfolyás nagymértékben lecsökken, így jelezve a csere szükségességét. Ez eltér a csak aktívszenet tartalmazó készülékektől, melyeknél a kimerüléskor nincs ilyen nagymértékű nyomáscsökkenés. Ezek a szűrők jó táptalajt biztosítanak a baktériumok elszaporodásához, amennyiben nem cseréljük ki időben azokat.

Könnyű használat

 Mind a szűrők beépítése, mind a cseréjük kivételesen könnyű. A szűrők egy kézi bajonett zárral vannak ellátva, így pillanatok alatt csatlakoztathatók a szűrő fejhez. Amikor a kimerült patront cseréljük két visszacsapó szelep biztosítja a vízáramlás automatikus megszűnését.

Milyen Pentair-Filtrix patront válasszak?

Attól függően, hogy jelenleg milyen minőségű a csapvíz és milyen minőséget szeretne elérni, három különböző Pentair-Filtrix szűrő típus közül lehet választani. Ha szükséges, ezeket több szűrőfej összekapcsolásával kombinálni is lehet.

Szükség van előszűrőre?

Normál körülmények között a Pentair-Filtrix szűrők nem igényelnek előszűrőt. Mindazonáltal bizonyos helyi körülmények között a Pentair-Filtrix szűrők nagyon gyorsan eltömődhetnek. Ilyen speciális esetben, amikor a szűrőn nagyon hamar megszűnik a víz átfolyás, szükség lehet előszűrőre annak érdekében, hogy meghosszabbítsuk a Pentair-Filtrix szűrő élettartamát. Ebben az esetben vegye fel velünk a kapcsolatot.

Mit csináljunk az elhasznált szűrő patronokkal?

 A használt Pentair-Filtrix szűrőket ugyan úgy kezelhetjük, mint bármely más háztartási hulladékot. A szemétégetőkben a használt szűrők energiát szolgáltatnak, mely elektromos árammá alakítható. A használt szűrőt nem lehet tisztítani.(regenerálni)

A Pentair-Filtrix szűrők minősítve vannak?

A Pentair-Filtrix szűrők mindegyikét szigorú minőség ellenőrzésnek vetik alá. Részletesebb információ szerepel a megfelelő patron ismertetőjében.

Mi a különbség a mikroszűrés (MF) és az ultraszűrés (UF) között?

Az MF szűrők (ezt használjuk a Pentair-Filtrix vízszűrő+ -ben) és az UF szűrők (ezt használjuk a Pentair-Filtrix víztisztító+– ban) struktúrájukban és fizikai tulajdonságukban is különböznek. Az UF szűrők kisebb pórusokkal rendelkeznek, így a vírusokat is visszatartják. Az MF szűrők hosszabb használati idővel és hosszabb ideig tartó áteresztő képességgel rendelkeznek, a pórusai a baktériumokat és az ennél nagyobb méretű élő és élettelen szervezeteket, üledékeket tartjék vissza.

Mi a különbség a mikro/ultra szűrés és a fordított ozmózis (RO) között ?

A fordított ozmózissal az ivóvizet egy membránon át kényszerítjük nagy nyomás segítségével. Az RO membránon csak a víz molekulák jutnak át, ezért a  tisztított víz nem tartalmaz más anyagokat, legyenek azok károsak, vagy amelyek létfontosságúak egészségünk megőrzése szempontjából. Ezért az RO berendezések esetén egy visszsózó egységet kötelező alkalmazni. A mikró/ultraszűrés során a vizet egy szűrőn át szivárogtatjuk. A káros anyagok a szűrőn maradnak, a tisztított víz, amelyik tartalmazza az egészségügyileg fontos anyagokat, áthalad a szűrőn.

Egy másik különbség is van, ha a kevésbé környezetterhelő szűrést és a RO-t összehasonlítjuk. A hálózati nyomás megfelelő nagyságú a szűréshez. Így nem kell elektromos nyomásfokozó ahhoz, hogy átpréseljük a vizet a membránon, nem úgy mint az RO esetén. Az RO esetén legtöbbször nyomásfokozó szivattyúra és tartályra is szükség van. A tartályban könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, mivel abban lassan cserélődik ki benne a víz. Az RO készülékekből garantáltan midíg állott vizet fogunk inni! A drága RO készülékek 3l csapvízből állítanak elő 1l ivóvizet, míg a Pentair-Filtrix szűrőnél nincs vízveszteség, a készülékben a víz csak nagyon rövid ideig tartózkodik, ezért a tisztított víz friss és üdítő.

Hová szereljük be a szűrőpatonokat?

A legegyszerübb megoldás az, ha a cégünk által forgalmazott víztisztító rendszert vásárolunk. Két féle rendszert forgalmazunk. Az aQix nevű rendszert az ivóvíz vételezés helyén a csap végén levő szűrő helyére kell csatlakoztatni és a váltó szelep elforgatásával vagy tisztított vizet, vagy eredeti csapvizet vételezhetünk. Az uFix rendszer egy tisztított víz vételezésre alkalmas vízcsapot tartalmaz, melyet a mosogató peremére fúrt lyukban rögzíthetünk. A patron a mosogató alá kerül.

Amennyiben nem akarunk víztisztító rendszert vásárolni, egy szűrő fejet kell beépíteni a vízvételi helyre, majd ehhez kell csatlakoztatni a patron. A beépítési lehetőségek az alábbi rajzon láthatók: